”Trandafir de Bucovina” cu ceva timp in urma o formatie de copii, niste copii minunati care incurajati de parinti si indrumati de doi profesori si o femeie simpla au facut cunoscute obiceiurile satului natal si in alte parti ale tarii, acum reprezinta numele blogului in care vom incerca sa promovam in continuare traditiile si obiceiurile bucovinene din satul natal Milisauti.

marți, 31 ianuarie 2012

Festivalul Verzei

In data de 09 septembrie 2006 a avut loc prima editie a ”Festivalului Verzei” in Milișăuți. De ce festivalul verzei? Simplu, pentru ca milișăutenii sunt recunoscuti ca fiind unii dintre cei mai importanti producatori de varza si muraturi din tara si cum spune verisorul meu varza tot varză:).

Ansamblul ”Trandafir de Bucovina”


Festivalul ”Cerbul de aur”
http://www.youtube.com/watch?v=xQS1O-ouRC4
Nunta
http://www.youtube.com/watch?v=1Qiugsyz92c&feature=related


Trandafir de Bucovina

de Kolea KURELIUK, |23.06.2010|
Foarte multă lume asociază localitatea Milişăuţi, actualmente oraş, cu varza murată de Milişăuţi şi nu numai. Varza murată şi castraveciorii de Milişăuţi au cucerit toată ţara.
De data asta voi relata despre viaţa culturală din oraşul Milişăuţi, la cârma căruia se află primarul Mircea Laurus, dacă memoria nu mă înşală, de 3 legislaturi.
              Iată că, din anul 2008, când pe postul de director al Casei de Cultură a venit dl Valentin Vlîgea, aici s-au petrecut nişte lucruri care merită aduse la cunoştinţa cititorilor. Dar mai întâi câteva cuvinte despre dl V.V. Este de 13 ani dansator la Ansamblul „Ciprian Porumbescu” din Suceava, iar de 8 ani instruieşte trupe de dansuri, organizând şi cursuri de iniţiere în dans liber.
              Venind în oraşul Milişăuţi, la sugestia cadrelor didactice Filica Cârmaci, Brinduşa Peslari şi a directoarei Liliana Brehner, cu susţinerea financiară a primarului Mircea Laurus şi a părinţilor, Valentin V. a purces la constituirea unui ansamblu artistic demn de un tânăr oraş. S-a pus problema denumirii ansamblului artistic. Elevii-artişti au stabilit ca denumirea să fie „Trandafir de Bucovina” şi aşa a şi rămas.
               S-a trecut la confecţionarea costumelor populare şi, prin efortul financiar al părinţilor, precum şi al primarului, s-au procurat costume, asta pe lângă cele străvechi, cămăşi cusute cu mărgele etc.
La ora actuală, ansamblul are 20 de perechi de dansatori mici şi 10 perechi de dansatori mari (adică elevi de liceu), care prezintă dansuri precum „Jocuri din Bucovina”, „Ispravnicul Păcală”, „Dansuri din Banat”, precum şi dansuri ucrainene. În privinţa dansurilor ucrainene, s-au confecţionat costume specifice unor astfel de dansuri. Pentru viitor se au în vedere dansuri din toate zonele ţării.
În cadrul ansamblului activează tinerele soliste Andreea Maruţac, Adina Lavric, Daniela Laurus, Daniela Prichici, Gabriel Şmadici, repertoriul fiind alcătuit din cântece aparţinând zonei Bucovina. Aici trebuie subliniat faptul că soliştii milişăuţeni sunt pregătiţi de soliştii consacraţi Alexandru Dumbravă şi Sorin Filip, şi asta spune mult.
             Repetiţiile au loc în fiecare sâmbătă, câte patru ore pentru fiecare grupă, grupa mare şi grupa mici (adică elevii de la clasele I-VIII şi cei de la liceu).
             Ansamblul a evoluat deja pe scenele din Rădăuţi, Dănila, Iaslovăţ, Dorneşti, Pojorâta, Gura Humorului, iar recent au urcat pe scena oraşului Siret, participând pentru prima dată la Festivalul „Con-vieţuiri” (ediţia a XVII-a). Tinerii artişti au fost prezentaţi şi de posturile de televiziune Favorit, TVR 2, Plus TV.
În perioada 2-6 iunie, Ansamblul „Trandafir de Bucovina” a participat la Festivalul Internaţional „Armonia” de la Cluj, iar pe 31 iulie va evolua în cadrul Festivalului „Cerbul de aur al copiilor” de la Bucureşti.

Sursa:

Cotidianul Crai Nou. Suceava
KOLEA KURELIUK